Loppmarknadsarkeologerna

Att handla på loppis är ett ypperligt sätt att sätta sin personliga prägel på sitt hem eller klädstil. Kanske är det därför det blir allt mer populärt att göra besök på loppmarknader. En av de största fördelarna med att handla second hand är också att man har möjlighet att göra riktiga fynd när man hittar saker som inte går att få tag på i en vanlig butik. Hur mycket kan vi egentligen om föremålen vi fyndar?

Bli inspirerad av loppmarknadsarkeologerna

Sveriges Radio har ett program som heter loppmarknadsarkeologerna. I programmet berättar de om olika fynd och deras historia. Genom olika föremål köpta på loppmarknader får lyssnaren lära sig om design och trender i samhället under specifika tider. Programmet är trevligt att lyssna på för alla som har ett intresse för att handla på loppisar. Det är lätt hänt att glömma bort att alla föremål har en historia och är en produkt av sin tid. Programmet är både allmänbildande och kan dessutom komma att inspirera en inför kommande besök på någon loppmarknad.

Var gör man de största fynden?

Att bedöma vilka loppisar som är bäst när man vill ha föremål från en speciell tidsepok eller med någon viss historia är naturligtvis svårt. På vissa större orter kan det finnas loppisar som specialiserat sig eller sorterat sina varor efter olika tidsepoker, men det är mer av ett undantag på mindre loppmarknader. För att lära sig mer behöver man läsa på, och också gå och titta på olika loppmarknader. Fynd kan man göra på vilken loppmarknad som helst. Oavsett om det är Myrorna, en bakluckeloppis eller en gårdsloppis. I programmet Loppisarkeologerna kan programledarna Maja Åström och Tommie Jönsson berätta mer om vilka saker den som handlar på loppis idag är ute efter, vilket kanske också kan hjälpa en räkna ut var man kan hitta de vanligaste föremålen.

Låt experter lära dig mer om föremålens historia

Loppmarknaderna är här för att stanna

Att sälja saker man inte längre behöver har antagligen skett lika länge som människan existerat. I Sverige finns det dokumenterad verksamhet på försäljning av saker i andra hand sedan flera hundra år tillbaka. Idag konsumerar vi mer än någonsin förut och det är nog ingen nyhet att vi använder för mycket av jordens resurser. Att sälja och köpa begagnat är att bidra till att skapa en mer hållbar värld. Dessutom ligger en stor del av kulturhistoria i gamla föremål. Bilda dig själv genom att lyssna på radioprogrammet på Sveriges Radios hemsida, så kan du föra historiska berättelser vidare till nästa person som tar över dina fynd.