Loppis i Lycksele

Lycksele är en riktigt norrländsk pärla som ligger i Lappland. Staden har en spännande historia och uppstod just som marknadsplats. Där staden idag ligger var en gång renbetesmarker men den svenska staten ville ta kontroll över området och inrättade en ort där folk kunde mötas och varor säljas. Så det är inte konstigt att området kring Lycksele än idag har både affärer och bra loppisar att erbjuda. Det finns fyra stycken loppisar i närheten av staden men det brukar även finnas fler periodvis.

Permanenta Loppisar

I Rusksele finns det två spännande loppisar som är värda ett besök. Det är Åbackens Loppis och sedan Loppis Odyrt. Kontrollera öppentiderna på dessa eftersom de vanligtvis är stängda under vintern. På Loppis Odyrt finns även ett café att slå sig ner på när shoppingenergin behöver fyllas på. I Mårdsele finns Vindelälvornas Loppis och Gamla Ting. Vindelälvornas loppis har en sida på Facebook som går att följa där de uppdaterar om sin verksamhet. Gamla ting har en blogg att kika på och även det är en sommarloppis.

Tillfälliga loppisar

Det finns såklart även tillfälliga loppisar i Lycksele. Det kan vara skolklasser som arrangerar loppis inför en skolresa eller idrottslag som gynnar sin klubb. Loppisar arrangeras av flera olika orsaker men det finns alltid tillfällen att fynda. Något som blivit populärt på senare år är loppisar på Facebook. Det är onlineloppisar i Lycksele där privatpersoner säljer barnkläder, skivsamlingar eller andra prylar. Detta är inte unikt för Lycksele utan brukar finnas på de flesta orter. Fördelen är att alla har nära till varandra och ingen frakt behöver betalas.

Bondauktioner och loppisfynd

En riktigt klassiker är loppisborden på bondaktioner. Dessa auktioner gäller det att hålla utkik efter i lokaltidningarna eftersom det ofta annonseras där. Det är ofta gamla hemman som säljs ut och det finns gott om antika prylar att fynda. Att besöka loppisar är ett vanligt sommarnöje och kombinera det gärna på semestern. Det finns ofta charmiga caféer med hembakat bröd att njuta av. En annan trevlig sak är att många av prylarna som finns har lokala förankringar. Visst finns Höganäskrus och Lisa Larsson-figurer på de flesta ställen men det finns även lokala föremål. Exempelvis vackra tavlor från lokala konstnärer som målat landskapet kring Lycksele går att finna. Även mycket samekonst som silversmycken, slidor till knivar och vackra dräkter kan du ha turen att finna på ett loppisbord.